Ezüst minősítést kapott a kórus a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon

Augusztus 15. és 21. között rendezték a XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált Nyíregyházán. A kétévente megrendezett rangos eseményre a világ minden tájáról – többek között Kínából, Dél-Koreából, Argentínából, Dél-Afrikából és a Fülöp-szigetekről is – érkeztek neves kórusok. A közel egyhetes fesztivál keretében a kórusok felléptek Nyíregyháza mellett a környező településeken is.

A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus Rutafa Kórus formációja idén először jelentkezett a rangos megmérettetésre, és a bemutatott korábbi felvételek és szerzett elismerések benyújtását követően lehetőséget kapott arra, hogy fellépjen a neves hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri előtt.

A Rutafa Kórus a rendezvény megnyitóját követően először Tiszadadán, a Református templomban szerepelt. A közönség meghallgathatta Szilágyiné Szalai Zsuzsanna karnagynő saját szerzeményét, a Fohász című művet is, melyet Ács Ádám klarinétjátéka tett igazán felejthetetlenné. A templom hallgatósága hosszan tartó tapssal jutalmazta a péceliek produkcióját.

A folklóresten minden kórus ízelítőt adott saját kultúrájából: a világ különböző régióiból érkező csapatok sajátos öltözetükben, egyedi mozgáskultúrával ötvözve mutatták be az országukra jellemző dallamvilágot. A Rutafa Kórus több ezer fős nyíregyházi tömeg előtt léphetett fel, nagy sikert aratva pattogós dalcsokrukkal.

Minősítő hangversenyre – a fesztiválon való részvételre jogosult kórusok közül – kilencen jelentkeztek. A Rutafa Kórus Thomas Weelkes: Thus Sings My Dearest Jewel, valamint Nicola Porpora: Magnificat című műveinek bemutatását követően előadta két igazi “mesterszámát” is. Névadó dala, a Magos a Rutafa után zárószámként a kötelező Kodály-darabot, a Vejnemöjnen muzsikál című dalt énekelte el a péceli kórus.

A fesztivált szokás szerint a helyi sportcsarnokban megrendezett nagyszabású gála zárta. A résztvevő kórusok tagjaival, valamint az érdeklődő közönséggel telt arénában a Rutafa Kórus az Adiemus című dallal lépett fel. A kórus a rendkívül megtisztelő ezüst minősítésű diplomát vehette át ünnepélyes keretek között. (Ilyen minősítést kapott a Nieuw Vocaal Amsterdam holland kórus is, akik korábban például a holland király beiktatási szertartásán is felléptek.)

Rövid összefoglaló a fesztiválról

A fesztivál a tapasztalatszerzés mellett lehetőséget adott arra is, hogy a kórus szakmai kapcsolatait elmélyítse, illetve újakat építsen ki.

Ez tehát a második rangos nemzetközi verseny két éven belül, ahol a Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus kiemelkedő eredményt ért el. Azután, hogy 2016-ban a kórus minden formációja kiugró sikerrel szerepelt a minősítő hangversenyen, 2017-ben a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon gyűjtött be minden elismerést és kapta meg a fesztivál nagydíját a Rutafa Kórus.

A fesztiválon előadott művekről készült felvételek, részletek megtekinthetők youtube csatornánkon. Fotók a galériában találhatók.