Finnországban írtak elismerően a kórusról

A Péceli Gyermek- és Ifjúsági Kórus már több közös projektet bonyolított le a finnországi Iisalmi zenészeivel. A kórus legutóbbi fellépéséről a finn-magyar baráti köröknek szóló, országosan terjesztett újságban is beszámoltak finn barátaink.

A cikk magyarra fordítva:

Sokoldalú együttműködés városaink között

Az Észak-Savo-i Finn-Magyar Társaság testvérkapcsolata Budapesttől 25 km-re található. Az egyesületet régi viszony fűzi a 17 ezres lélekszámú Pécelhez, és 2006-ban megtörtént kapcsolatuk hivatalossá tétele is. Évek alatt létrejött egy együttműködés zenei és művészeti téren, valamint közös utazások szerveződtek Magyarországon belül, illetve a szomszédos országokban. Sok új dolgot ismerhettünk meg, új kapcsolatok alakultak ki, melyek kialakítása során Jelenikné Fülöp Lenke volt a háziasszonyunk. Többször is kaptunk szállást Lenke, és férje, Tibor házában, ahol élvezhettük vendégszeretetüket.
2017 novemberében régi álmunk vált valóra: városunkba érkezett a 44 fős Rutafa Kórus Szilágyiné Szalai Zsuzsa vezetésével, amely Pécel gyermek- és ifjúsági kórusa. Az Iisalmi zeneiskola meghívására érkeztek, akikkel a szervezésben szorosan együttműködött társaságunk, illetve mindkét szervezet péceli kapcsolatai is segítették az utazás létrejöttét. A vendégeskedés a zeneiskola segítségével valósulhatott meg – köszönet ezért a testvérvárosi együttműködés felelősének, valamint Tapani Lakanieminek, a zeneiskola és a felnőttképzési intézmény igazgatójának, aki csapatával együtt részt vett a szervezésben. A sikerhez továbbá nagymértékben hozzájárult Iisalmi város segítsége is.
Később hallottuk péceli barátainktól, hogy a kórus vendégeskedését követően a kórustagok szülei közül többen beléptek a Péceli Magyar-Finn Baráti Körbe, ahol új vezetést választottak a kör részére. A baráti kör új elnöke László Zoltán lett, aki azóta szorgalmasan tanulja a finn nyelvet.

A szervezés folyamán friss gondolatként merült fel, hogy a 11-13 éves gyermekeket vigyük el a Kilpijärvi általános iskolába iskolalátogatásra. E látogatás folytatásaként az iskola tanulói 2018 tavaszán rajzokat és egyéb alkotásokat készítettek a péceli Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói részére. A kórus vezetője, egyben a Petőfi Iskola zenetanára, Szalai Zsuzsa volt a kapcsolattartó, s baráti társaságunk 17 tagja elindult, hogy elvigye a diákok által készített munkákat Pécelre, illetve visszatérve magukkal hozzák magyar gyerekek hasonló munkáit. Ezen út alkalmával magyar barátaink Dél-Magyarországra szerveztek nekünk kirándulást, ahol sok érdekes látnivalóban volt részünk. Egy estét a Garai Szilvia és testvére, Zoltán tulajdonában lévő Garai Pincészetben töltöttünk, a szőlőben és a körülötte lévő csodás vidéken, ahol megismerkedhettünk a szőlőtermesztés érdekes világával.

A kórus vendégeskedésétől a néptáncig

A kórus távozása után találkoztunk az Ifjúsági Szervezet munkatársával, Marin Kyöstivel, aki elmondta, hogy a 2018-as Észak-Savo-i fesztiválra egy magyar tánccsoport érkezik.
Elnökünk, Tauno Kinnunen irányításával elkezdődtek az előkészületek, valamint a program összeállítása. A kórus vendégül látásának tapasztalatait felhasználva ismét egy sikeres együttműködés kezdődött, melyhez szervezetünk anyagi támogatást is kapott az Ifjúsági Szervezettől. Megállapítottuk, hogy egymás segítsége nélkül nem tudnánk megvalósítani a programot. Elmondták, hogy meghívásukra 20 fős társaság, a Siringető Tánccsoport érkezik, akik már a repülőjegyeket is megvették, továbbá, hogy a program szervezése gyors ütemben folyik.
Végül 2018. június 26. és július 2. között 24 fő vendégeskedett nálunk. A táncosokkal érkezett a péceli Baráti Kör 4 tagja, akik régi ismerőseink, így szervezetünk tagjainál lettek elszállásolva. Lelkesen szerveztük a programot. A Siringető Tánccsoport a tartományi ünnepeken való fellépésen túl bemutatót tartott városunk főterén, egy szociális otthonban, illetve Runni fürdőhotelében is. Ezúton köszönjük a finn-magyar országos szervezet pénzügyi támogatását! A szállást az Észak-Savo-i Ifjúsági Szövetség szervezte, figyelembe véve a baráti kapcsolatokat is. Távlati célunk volt, hogy egy helyi tánccsoport viszontlátogatásra utazhasson Pécelre.
Ezt követően az Ifjúsági Szervezettől érkezett egy kérés, hogy a magyar tánccsoport vezetője 2019 telén Iisalmiba jöhessen magyar táncokat tanítani. Az együttműködés új lehetősége nagy lelkesedést váltott ki, és megkezdődött az észak-savo-iak viszontlátogatásának szervezése is.
A Péceli Magyar-Finn Baráti Kör 2018 novemberében Pécelen Finn Hetet tartott észak-savo-i vendégek részvételével, akik bemutatták a finn népzenét, kézműves-foglalkozást tartottak, és képzőművészeti kiállítást is vittek Pécelre.
Az Észak-Savo-i Finn-Magyar Társaság fennállásának 30. évfordulója kitűnő alkalom a népeink közti együttműködés megünneplésére, mely a jövőben is folytatódni fog.